Historian Havinaa

Synnyin toukokuun kauniina keväpäivänä vuonna 1977. Jo kovin nuorena lapsena olin kiinnostunut tietokoneista. Setäni opetti paljon asioita, ja kouluun mentäessä osasin jo käyttää DOS:ia, ja käynnistää pelejä disketeiltä. Tietenkin liityin ATK-kerhoon, ja myöhemmin ylä-asteella tietotekniikka oli lempiaineeni. Tykkäsin myös musiikista ja kuvaamataidosta. Sain oman ensimmäisen PC tietokoneeni ollessani 12-vuotias. Tuolloin siinä oli käyttöjärjestelmänä Windows 3.1. ja DOS. Oli harvinaista että pienellä paikkakunnalla jollakin oli oma tietokone. Meillä kävi kavereita ja tuttavia, jotka saivat pelata, piirtää Paint:illä ja kirjoitella Edit-teksinkäsittelyohjelmalla. Matriisitulostimella pystyi tulostamaan.

Mixailu alkoi kiinnostaa ylä-asteella, koulun discoissa. Kuuntelin danceä, syntikkamusaa jne ja koitin dual-kasettimankalla mixata biisejä yhteen. Peruskoulun ja kymppiluokan jälkeen muutin Jyväskylään jossa koitin opiskella, mutta ei ollut tarpeeksi motivaatiota. Mixailu ja tietokoneet kiinnostivat enemmän. Ostin cd:itä, joita kuuntelin stereoista. Pääsin välillä soittelemaan erääseen baariin listahittejä ja sain treenailtua dekeillä (cd-soittimilla) mixailua.

Parin vuoden päästä vaihdoin kaupunkia Varkauteen, ja sielläkin yritin opiskella, mutta siitäkään tullut mitään. Pääsin harjoittelemaan paikalliseen Fazer musiikki liikkeeseen. Työ oli lähinnä myyntityötä ja asiakaspalvelua. Fazer musiikin yhteyteen tuli Pelikaani, jossa oli kolikoilla toimivia arcade -pelejä. Aloin järkkäilemään siellä nuorille alkoholittomia discoja joskus viikonloppuisin. Nautin paljon kun sain mixailla discoissa. Yleensä pidin vielä tanssikilpailunkin, jonka palkintona oli jotain hyvää Pelikaanin kioskista, jota siis myös hoidin. Tutustuin paljon uusiin tyyppeihin, ja pian sainkin mahdollisuuden päästä soittelemaan Kuopioon UG reiveihin. Musamakuni oli tässä vaiheessa laajentunut dancestä technon ja reivin kautta hardcore-technoon. Muutamissa Kuopion UG reiveissä soittelin ravea ja hc:ta, ja sitten parin vuoden päästä muutin Helsinkiin.

Helsingissä taas tutuistuin uusiin tyyppeihin ja pääsin soittelemaan bileisiin. Hankin ensimmäset omat cd-soittimet, kelkkamalliset Denonit. Aloitin irkkaamisen (-97) IRCnetissä. Sain Atari ST/e 1040 tietokoneen jossa oli jopa yksi mega muistia. Löysin porukan joiden kanssa sitten järkkäilin Inkvisitio -bileitä, joka oli keskittynyt rankkaan hardcore -technoon ja industrialiin. Soitin joissain Entropyn bileissä myös, ja Assemblyillä -98. Opettelin UNIXia, käyttöjärjestelmiä oli FreeBSD, NetBSD, OpenBSD. Tykkäsin tutkia mitä kaikkea saisin niillä aikaan. Demoskene alkoi kiinnostamaan enemmän. Aloin tekemään musaa ohjelmalla Fast Tracker II. Aiemmin olin tehnyt vähän musaa jo Pro Trackerillä (Atarilla). Liityin pariin grouppiin jonne julkasin muutamia omia biisejä.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen lähdin vuodeksi Saksaan töitä kokeilemaan web design -alalle. Kun tulin takaisin, jatkoin bileissä soittelua ja järkkäilyä. Musamaku laajeni, aloin kuuntelemaan drum'n'bassia, breakbeattiä, breakcorea ja goatranceä. Kavereiden kanssa järkkäiltiin goa-bileitä ulkona ja olin vielä mukana Inkvisitioissa, ja soittelinpa taas Assemblyilläkin, taisi olla goatranceä. Olin vähän taidetapahtumissa mukana, soittelin IDM;ää ja downtempoa erilaisissa pienissä tapahtumissa. UG meininki jatkui ja järkkäilin muutamat ug-bileet Helsingissä. Niissä soittelin dnb:ta, breakcorea, junkkaa jne. Kävin keikoilla ja aloin myös industrial kolinaa soitella. Tampereella ja Helsingissä olin industrial- ja breakcorebileissä soittelemassa jokusen vuoden.

--Sittemmin soitellut bileissä aika harvoin. Musamaku on laajentunut taas kun dubstep/drumstep alkoi maistua, ja radiohommat tulleet mukaan. Nykyisin musamakuni on aika laaja, mutta kuuntelen edelleenkin vain electronista musiikkia.

Ensimmäinen nettiradio johon tein ohjelmaa oli Radio Ubik. Lähinnä industrial, IDM ja breakcoremusaa soittelin sinne, ajastin aina omat ohjelmani itse. Kaaosradiossa olen ollut mukana 2010 asti, ensin dj:nä ja seuraavana vuonna mukana ylläpidossa.


Musiikki on todella tärkeää ja antaa minulle voimaa. Musiikkia olen tehnyt itse vuodesta 1998, silloin FastTracker 2:sella käyttäen DOS-käyttöjärjestelmää pc:llä. Koska tykkään paljon retrolaitteista, aloin myös tekemään musiikkia Atari 1040 tietokoneella. Siinä on mega muistia, joten samplejen käyttö tapahtui disketeiltä. Atarilla käytin ohjelmaa nimeltä ProTracker mutta myös Music Makerillä tein vähän SIDejä. Kuitenkin FastTrackeriä käytin enimmäkseen. Liityin muutamiin grouppeihin joihin lähettelin biisejäni. Dj -mixailu kuitenkin innosti eniten joten musiikin tekeminen jäi vähemmälle. Nykypäivänä olen tutustunut ReNoise sekä FL Studio -ohjelmiin, joilla voisin taas pitkästä aikaa alkaa tekemään musiikkia.

Demoskene on ollut tärkeä asia jo pitkään. Ensimmäinen demoparty missä olin taisi olla Assembly Summer vuonna 1998 messukeskuksessa. Siihen aikaan keikkailin paljon, joten myös assemblyillä soittelin oldschool ravea & hardcorea. Sen jälkeen olen pyrkinyt käymään Assemblyillä joka vuosi, ja joskus myös päässyt soittelemaan dj:inä. Kerran tein myös musiikit erääseen flash -demoon. Tuomaristossa (jury) olen myös muutamasti ollut äänestämässä mitkä musiikit (entryt) mielestäni ovat hyviä itse kilpailuun (compoon). Sittemmin myös käynyt pienemmilläkin demopartyilla kuten Instanssi Jyväskylässä ja Simulaatio Joroisissa, ja joskus hoitanu streamin niistä myös kaaosradioon. Näissä molemmissa olen jatkuvasti enemmän mukana. 2019 järjestin yhdessä Voema:n kollektiivin kanssa Assembly Summer demopartyille reivit.

Kissat ovat olleet minulle rakkaita jo pienestä pitäen. Tällä hetkellä minulla on kaksi kissaa. Ne ovat peräsin eläinsuojeluyhdistykseltä, tai löytöeläinkodista. Koen tärkeäksi antaa kodin ulkoa pelastetulle kissalle. Lahjoitan eläinsuojeluun sillontällöin tarvikkeita, ja ruokaa.
Kierrätys on tärkeää, pyrin kierrättämään paljon. Välillä pidän kirpputoripöytää jossa myyn halvoin hinnoin minulle tarpeettomat vaatteet ja tavarat pois, ja loput lahjoitan kirpputorille josta ne menevät eteenpäin niitä tarvitseville.
Minulla ei ole ajokorttia, olenkin tottunut kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä.
En ole koskaan juonut alkoholia tai polttanut tupakkaa. Minulle bileissä tärkeintä on aina musiikki ja hyvä tunnelma sekä mukavat ihmiset. Myös erilainen kulttuuritoiminta on kiinnostavaa. Tapahtumien järjestäminen onkin mieluisaa, vaikka niissä on paljon työtä, niin se palkitsee lopuksi kun huomaa miten paljon ihmiset nauttivat.

Olen aina ollut visuaalinen ja mielikuvitusta on paljon. Nuorempana seikkaillessa piirsin paljon. Käytin piirtämiseen lähinnä ohutta mustaa tussia. Piirrustuksissani seurataan mielikuvituksen matkaa. Jokainen piirrustus on alkanut viivasta, josta kaikki lähtee kasvamaan ja muodostuu koukeroita ja hahmoja, ja ympäristö ja mielentila vaikuttaa siihen. Niinpä melkeinpä jokaisella piirrustuksella on oma tarina, ja yhtä piirrustusta olen voinut tehdä useita viikkoja. Valitettavasti jouduin lopettamaan käsin piirtämisen koska ranne alkoi kipeytyä. Olen siis molempikätinen, mutta aina piirtänyt ja kirjoittanut vasemmalla. Oikealla siitä ei tule mitään, mutta monet muut asiat teen niinkuin oikeakätiset.

Tietokoneella opettelin aikoinaan Gimp -kuvankäsittely ohjelman (taisi pyöriä FreeBSD:ssä). Teen vieläkin Gimp:illä digitaalista taidetta monenlaista. Aikoinaan kun liityin IRC-galleriaan, tein sinne kaikenlaisia hassuja kuvia Gimpillä. Kaaosradion viikkokuva, ja päivien eri ohjelmien grafiikat on yleensä minun tekemiä. Joskus artisti itse haluaa tehdä kuvan. Graafisessa kuvankäsittelyssä saan toteuttaa visuaalista puoltani tietokoneella. Kotona toteutan sitä sisustamalla ja keräilen kauniita tavaroita. Kauhun ystävänä, halloweenin aikaan koristelen talon teeman mukaisesti. Kaaosradiossa on perinne, että joka vuosi halloweenin aikaan tulee ohjelmasarja nimeltä Chaosween. Tähän eri artistit ja dj:t osallistuvat tekemällä erilaista ohjelmaa, kuten mixauksia ja kuunnelmia.